2009/05/19

Bränn dina Skepp!

Sorry International MOJO readers, the Vicky in me pops up and Swenglish here we go!

I love Inspirational letters but sometimes they're just too much! You know, bla bla bla....

So I've done the work for you :) This is one of my favourites from A!

EnjoyEn av de intressantaste studier som jag har sett av detta gjordes av Dan Gilbert, professor i psykologi på Harvard. Enligt den har vi ett sorts mentalt immunsystem som tolkar om våra upplevelser som gör att vi kan ta något bra och faktiskt må dåligt över det. Fördelen är naturligtvis att vi kan ta något riktigt jobbigt och tycka att det var bra för oss. Man kan på sätt och vis säga att vi på insidan kan tillverka känslan av lycka och framgång med vilka yttre omständigheter som helst som byggmaterial. Med andra ord ligger det en hel del i vad mormor sa: ”Det är inte hur man har det, det är hur man tar det.”

Den positiva sidan av denna till synes märkliga mentala funktion i hjärnan verkar dessutom fungera allra bäst om vi inte har något val. I studien som professor Gilbert gjorde organiserade de en kort fotokurs för Harvard studenter. De låter sedan studenterna välja ut sina två bästa foton under kursen. Därefter får de välja vilket av de fotona de vill behålla. Det andra kommer skolan att ta hand om för ”arkivering”. Halva gruppen får reda på att det arkiverade fotot kommer att vara kvar i fyra dagar och att de under denna tid kan komma och byta fram och tillbaka som de vill om de skulle ändra sig. Den andra gruppen får reda på att det val de gör nu är för alltid då arkiveringsfotot kommer att skickas iväg till ”högkvarteret” och de kommer aldrig att se det igen.

Sex dagar senare följer man upp de båda grupperna och kollar hur mycket de nu i efterhand gillar den bild de valde. Det är här det börjar bli intressant. Gruppen som inte kunde byta sin bild gillar den bättre nu - och dessutom mycket bättre. De som gått och funderat på vilken de ska ta (kanske är den andra bättre ändå?) visar sig inte gilla sin bild alls lika mycket längre. När vi inte kan ändra på vårt beslut gör vi med andra ord om vår upplevelse i huvudet och bestämmer oss för att den vi tog till och med är bättre än vi trodde och den vi inte tog är till och med sämre än vi tyckte innan.

Vi anser alltså nu att vi har gjort ett framgångsrikare val och känner oss lyckligare. När vi kan ändra oss gör vi upp fantasier om att den vi inte valde nog var bättre än vi tyckte innan, medan den vi faktiskt valde verkar allt mindre åtråvärd för varje minut av tvivel.
Så mitt förslag till dig under denna vecka och framåt är: gör gärna research och skapa valmöjligheter åt dig själv. Men se sedan till att ta ett beslut som står fast. Bränn dina skepp och gå framåt och upptäck att dina riktiga beslut gör att du känner dig - och därmed är - både framgångsrikare och lyckligare.

JUST DO IT ;)

Jo

2 comments:

Anonymous said...

Underbart Jo!!!

Precis vad jag behövde idag! Har gjort min lista och ska börja bränna borar!! Det känns redan bättre =))

/M

Helena said...

Mycket tänkvärt inlägg - tack!